Spelmissbruk

Likt sexmissbruk handlar även spelmissbruk ofta om att döva ångest. Det är något som personen vill förtränga eller något som man inte är nöjd med. Ett behov föds och lösning ses i spänning och pengar.

Det är stora risker som personer med spelmissbruk tar. Till en början kan små köp av lotteri och spel kännas oskyldigt och något som är allmänt accepterad i samhället. I takt med att med att personen med spelmissbruk flyr sin verklighet och ångest, fixerar vid snabba kickar som spel ger ökar också risken för att hamna i destruktiviet. I många kulturer och religioner är spel för pengar något som ses som fult och anses även ofta vara syndigt. Detta för att spelmissbrukarens livsstil ofta påverkar och trasar sönder familjer. En person vars beteende går ut på att sätta lönen på en “chansning” kan snabbt göra denne hemlös och utan kontext.

På nätet idag finns det många spelsajter och tillgängligheten är stor där både lotter och casinon blir visuella. Det är svårt för personen som försöker sluta att inte lockas av tillgängligheten. Enda sättet att komma ifrån beteendet är för vissa att få svåra konsekvenser medan andra som har ett bättre skyddsnät kan få hjälp via terapi och beteende förändringar efter att grundproblemet har åtgärdats.